Kankervoorbij

vrijdag, december 09, 2005

Lieg nooit tegen je lichaam

Op het moment dat u dit weblog leest, krijgt er alweer iemand in ons land de diagnose ‘kanker’.
Steeds meer mensen krijgen deze akelige ziekte, en nog steeds is er geen bekende oorzaak.
In de lange geschiedenis van de ziekte heeft het besteden van grote bedragen bij het zoeken naar een externe oorzaak van kanker nog nooit geleid tot duidelijke antwoorden of geneeswijzen. Hoe harder we ergens buiten onszelf zoeken naar het geneesmiddel voor kanker, hoe minder kans we maken het te vinden, lijkt het wel.
Misschien wordt het tijd om de blik naar binnen te richten.

Ligt de ‘schuld’ van de ziekte in het erfelijk materiaal? Of door het meedragen van zorgen en verdriet?
Als we externe factoren of redenen proberen te vinden voor de verontrustende toename van het aantal kankerpatiënten, kunnen we genoeg mogelijke verdachte factoren vinden. Maar niet iedereen die blootgesteld is aan kankerverwekkende stoffen – wat in onze moderne samenleving niet te vermijden is – krijgt ook inderdaad kanker. Dit feit moet bijna wel tot de conclusie leiden dat die externe spanningen waaraan we dagelijks worden blootgesteld minder belangrijk zijn dan de manier waarop we ze verwerken.
Telkens als we tegen het lichaam liegen, het manipuleren of anderszins in de war brengen, raakt het evenwicht verstoord en komt ziekte om de hoek kijken.
Wat uitwendige ziekteverwekkers betreft: onze lichamen zijn in staat tot een overweldigende respons op de uitdaging van bacillen, virussen, afwijkende cellen en allerlei ziekten.
Maar onze immuunsystemen en zelfgenezende mogelijkheden raken in de problemen als we langdurig aan spanningen worden blootgesteld. Dit lijkt toch wel de doorslaggevende factor te zijn die de weegschaal naar de kant van ziekte doet doorslaan.

Lees meer op www.kankervoorbij.com

Belangrijk: ga bij klachten altijd naar uw huisarts.