Kankervoorbij

dinsdag, december 20, 2005

Zorg voor stressbestrijders

Als je in een ernstige stresstoestand verkeert, is het belangrijk om positieve actie te ondernemen.
Het belangrijkste is om het besluit te nemen om, hoeveel stress er ook wordt ondervonden, hoeveel slecht nieuws het leven ook geeft, je lichaam er niet onder te laten lijden.
Maak een duidelijke scheiding tussen een stressvolle situatie en jezelf. Houd als het ware de stress ‘buiten’ en op afstand.
Dwing jezelf een gevoel van welbehagen bij jezelf op te roepen. Dat zou je ook kunnen doen door middel van het visualiseren van een injectiespuit, waarmee je jezelf met welbehagen injecteert.

Hieronder een opsomming van stressbestrijders die je nodig hebt om kanker te voorkomen en tegen te gaan:


1.Neem van tijd tot tijd je leven eens onder de loep. Doe je wat je altijd wilde doen? Zo niet, welke stappen kun je dan nemen om een nieuwe richting in te slaan?


2.Zijn de relaties met anderen gezond en geven ze je steun? Als je veel met negatieve of terneergeslagen mensen omgaat, kan dat jezelf ook in de put brengen.

3.Als je een aanzienlijk emotioneel trauma hebt meegemaakt, ga dan in therapie. We zijn kwetsbaar voor ziekte en dood als we een partner door de dood hebben verloren of een echtscheiding hebben moeten doormaken. Het kan ons leven redden als we gedurende een of twee jaar na een ernstige stresssituatie in ons leven in groepstherapie of individuele therapie gaan.

4.Neem regelmatig lichaamsbeweging. Beweging, een uur per dag, vijf tot zes dagen per week, zal helpen om een te veel aan zorg en stress weg te ‘branden’, de bloedsomloop bevorderen en over het algemeen onze gezondheid en ons humeur ten goede komen.

5.Zorg voor genoeg slaap.

6.Wees niet al te veel op jezelf. We hebben allemaal andere mensen nodig. Betrek andere mensen bij je plannen. Hoe meer liefde je geeft, hoe meer je terug krijgt.

7.Zorg ervoor dat je genoeg lacht. Dat is belangrijk in de richting van lichaamsontspanning.

8.Besteed elke ochtend en avond een korte periode aan meditatie of gebed (al is het maar vijf minuten).

9.Geef het toe als je terneergeslagen bent, als je teveel hooi op je vork genomen hebt, of als je leven niet lekker loopt. Ga die depressie tegen door positieve stappen te ondernemen zodat je leven kan veranderen.

Een tijd van tegenslag is een tijd om nieuwe energie op te bouwen; dat is de eerste stap naar de overwinningen die zullen volgen. Dit te kunnen is het geheim van het leven.

Lees meer over kanker op www.kankervoorbij.com.