Kankervoorbij

zaterdag, oktober 15, 2005

Wat is kanker?

We denken altijd aan kanker als een kwaadaardige en machtige moordenaar, die een gezond lichaam met zijn brute kracht overmeestert.
Maar kanker is in werkelijkheid een zwakke, verwarde en misvormde cel, die beschadigd is geraakt en waarvan de programmering ontregeld is. Een gezond lichaam produceert elke vier maanden triljoenen cellen en hernieuwt zichzelf compleet. Sommige van deze cellen kunnen onrijp zijn of op een andere manier afwijken. Deze cellen worden dan snel door witte bloedlichaampjes die door het lichaam circuleren, gegrepen en vernietigd. De signalen hiervoor komen uit ons brein. Bewust of onbewust sturen we de witte bloedlichaampjes er met onze eigen overtuigingen en gedachten op uit.

Het oncogen (‘onco’ is Grieks voor tumor) in onze genen kan zo beschadigd zijn dat in de programmering van de cel in plaats van groei ongecontroleerde en roekeloze vermenigvuldiging veroorzaakt wordt. De cel gaat woekeren, zonder zich iets van andere cellen aan te trekken.
Deze eerst zo zwakke cel verandert van karakter en wil nu de macht over het lichaam grijpen door snel te groeien en andere cellen te vernietigen.
In ieders lichaam worden kankercellen regelmatig geproduceerd, maar voordat ze de kans krijgen een kolonie te stichten, ook weer regelmatig vernietigd.

We kunnen zoveel tegenslag in het leven hebben, dat we (tijdelijk) het gevoel hebben dat ons leven niet de moeite waard is. Daarmee blokkeren we onbewust de patrouille van witte bloedlichaampjes die ons beschermen. We overladen ons lichaam soms ook met chemische, kankerverwekkende stoffen als alcohol, drugs of sigaretten.
Als onze witte bloedlichaampjes niet optimaal kunnen functioneren, kan een vreemde cel een zwak plekje in ons lichaam vinden om zich te nestelen. Een kankercel is asociaal, hij denkt alleen aan zichzelf. Hij begint snel te groeien en houdt geen rekening met de ruimte van de andere cellen.
Tegen de tijd dat er een keihard knobbeltje in de borst kan worden gevoeld, bevat dit al een biljoen van deze cellen.
Tegen die tijd heeft hij zich al dertig keer vermenigvuldigd. De kanker is een vernietigende weg ingeslagen. Na drieënveertig keer vermenigvuldigen kan de patiënt dood zijn.

Het groeitempo is echter bij iedereen verschillend. Als het immuunsysteem er in slaagt de cellen in bedwang te houden, kan een tumor jarenlang langzaam groter worden.
De nadruk die door artsen wordt gelegd op tijdige ontdekking, is terecht.
Een tumor begint zijn eigen bloedtoevoersysteem, waardoor uitzaaiingen in het lichaam kunnen ontstaan. Via de bloedtoevoer of lymfeklieren worden kankercellen naar andere delen van het lichaam vervoerd om daar andere kolonies op te zetten.
Zodra deze uitzaaiing een feit is, wordt het gevecht om het leven moeilijker omdat andere organen ook overrompeld worden.



Belangrijk: Ga bij klachten altijd naar uw huisarts.


P.S. Kijkt u ook eens op onderstaande interessante weblog's:

http://denieuwedokters.blogspot.com
http://walkandwonder.blogspot.com
http://globalinternetmarketing.blogspot.com
http://tijd-om.blogspot.com