Kankervoorbij

donderdag, december 01, 2005

Geef het lichaam zuurstof

Lichaamsbeweging dat je aan het hijgen en zweten brengt, heeft als positief effect dat het immuunsysteem wordt gestimuleerd, de organen tot activiteit worden aangezet, de bloedcirculatie wordt bevorderd, het metabolisme omhoog gaat zodat giftige stoffen sneller worden verwijderd, het bloed meer zuurstof krijgt, en het vetgehalte van het lichaam daalt.
Er is een rechtstreeks verband tussen zuurstofopname en lichamelijke activiteit.

Waarom is deze zuurstoftoevoer zo belangrijk voor het lichaam?
Normale lichaamscellen delen zich door mitose, dat wil zeggen dat ze precies doormidden splijten. Ze hebben 46 chromosomen en die worden verdeeld over twee cellen met elk 23 chromosomen. Deze cellen gedijen bij zuurstof.
Kankercellen kunnen zich niet normaal door midden delen. Ze hebben vaak mismaakte chromosomen en delen zich ongeremd.
Tumorcellen laten een enzym ontstaan waar deze cellen goed bij gedijen en dat het hen mogelijk maakt dwars door eventuele obstakels op hun pad, zoals normale gezonde cellen en weefsel, heen te ‘eten’.
Normale structuren vallen uiteen als dit enzym hen aanvalt, maar de tumor groeit en gedijt bij het voedsel van de normale weefsels, terwijl de patiënt steeds meer uitgemergeld raakt.

In tegenstelling tot normale cellen hebben kankercellen een hekel aan zuurstof. Ze kunnen niet leven en doorgroeien in een zuurstofrijke omgeving.
Stevige lichamelijke inspanning kan een manier zijn om de controle over het lichaam terug te krijgen en om zwakke weefsels en afstervende cellen af te stoten en die door gezonde, volbloedige cellen te vervangen.

Oefeningen zijn ook goed voor je houding. Je houding hangt samen met je zelfrespect. Oefen in rechtop staan en lopen, met je borst vooruit en je schouders naar achteren.
Je veroorzaakt blokkades in je lichaam als je voorover loopt, waardoor de spanningen worden vastgehouden. Dan krijgen de cellen niet voldoende zuurstof en kunnen wellicht kwaadaardig worden.
Oefeningen zorgen dat die spanningen verdwijnen en zuurstof maakt je schoon van binnen. Als je oefent worden er stoffen als endorfine door je lichaam aangemaakt, die een algemeen gevoel van plezier, energie en welbehagen veroorzaken. Stress verdwijnt spoorloos en maakt plaats voor rustig zelfvertrouwen, energie en kracht. Er vindt een versterking van je innerlijke kracht plaats.

Verwacht niet, als je al ziek bent, dat je van de ene op de andere dag succesvol zult zijn. Het heeft tijd gekost om ziek te worden; het zal nu heel wat tijd kosten voordat de situatie weer teruggedraaid is en je weer beter bent. Maar lichaamsbeweging vormt wel het kompas om het lichaam in de goede richting te wijzen. Het harde dagelijkse werken zal je lichaam het sein geven dat gezondheid iets haalbars is. Dode, vernietigende en onrijpe cellen zullen worden vervangen door gezonde nieuwe cellen, vol zuurstof.
Als je elke dag hard werkt om dit doel te bereiken zul je beetje voor beetje en cel voor cel je kracht terugkrijgen en langzamerhand je gezondheid ook. Het nieuw opgebouwde spierweefsel kan weerstand bieden aan destructieve enzymen. Je bleke, gelige gezicht zal geleidelijk weer roze worden, je huid zal gaan gloeien doordat al het gif eruit wordt gezweet en het bloed zuurstofrijk wordt.

Lees meer over kanker op www.kankervoorbij.com.

Belangrijk: ga bij klachten altijd naar uw huisarts.