Kankervoorbij

dinsdag, november 29, 2005

Regelmatige lichaamsbeweging

Door dagelijks te bewegen bouwt het lichaam kracht, uithoudingsvermogen, weerstand tegen het effect van kwaadaardige cellen en geneeskracht op door de bloedsomloop te stimuleren. Zieke cellen en weefsels worden van zuurstof voorzien en giftige stoffen worden uitgezweet.
Je gaat er beter door uitzien en je gaat je beter voelen. Er zal een flinke hoeveelheid energie vrijkomen, waardoor je in je baan beter kunt werken en/of er is meer energie die het lichaam kan gebruiken om beter te worden als je ziek bent. Het lichaam reageert heel goed op de aanmoedigende werking van een regelmatige, flinke lichaamsinspanning.

In een experiment heeft de Nobelprijswinnaar Dr. Otto Warburg regelmatig aangetoond hoe hij normale cellen in kankercellen kon veranderen door ze van zuurstof te beroven.

Dagelijkse lichaamsoefeningen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Een oefening waarbij de spieren weerstand ondervinden
- Een oefening die elke dag een uur lang, vijf tot zes dagen per week, met plezier gedaan kan worden
- Een oefening die het vetgehalte in het lichaam terugbrengt
- Een oefening die geestelijke rust brengt, zorgen laat vergeten en die in combinatie met visualisatietechniek kan worden gebruikt.

Voor de een is dit zwemmen, voor de ander wandelen of fitness.

Als je je een tijdlang niet lichamelijk hebt ingespannen, doe het dan rustig aan. Het is heel gevaarlijk- het kan zelfs dodelijk zijn- als je het er te dik oplegt en veel te energiek begint. Luister naar je lichaam, doe wat je kunt, maar houdt er tijdig mee op. Morgen is er weer een dag, en dan kun je je grenzen weer wat verleggen.
De heilzame effecten van lichaamsbeweging zijn cumulatief en als je elke dag een beetje doet is dat op de lange duur veel beter dan wanneer je je af en toe enorm uitslooft.
Terwijl je lichaam sterker wordt bouwt het elke dag meer weerstand op. Als je al een gezwel hebt, dat misschien zelfs kwaadaardig is, heb dan geduld. Lichaamsbeweging zal je lichaam het waardevolle hulpmiddel geven dat het nodig heeft omweer gezonde cellen aan te maken en kwaadaardige cellen te vernietigen.
Dit heeft tijd nodig.
Wees er gerust opdat je lichaam er aan werkt om weer gezond te worden. Hoe beter jij meewerkt, hoe meer wapens geef je het in handen om zichzelf te genezen.
Het is om die reden dus belangrijk om het soort oefeningen te doen die jij leuk vindt.

Deze oefeningen dienen gecombineerd te worden met een dieet met weinig vetten, veel vezels en een laag proteïnegehalte. Het is niet de bedoeling dat je ’s ochtends flink traint en dan gaat lunchen in een hamburgertent met een dubbele cheeseburger, patat en een grote milkshake. Daarmee kan het gunstige effect weer teniet worden gedaan.

Uit een onderzoek bij vrouwen die in hun schooltijd aan atletiek deden en daar mee doorgingen toen ze van school af gingen, bleek dat deze gedurende hun leven minder kanker aan de voortplantingsorganen kregen dan vrouwen die minder actief waren.
Ook werd door onderzoek bij dieren ontdekt dat gezwellen langzamer groeiden of zelfs spontaan genazen wanneer ze werden ingeënt met een extract afkomstig van gezonde dieren die veel lichamelijk inspanning hadden gehad.
Er wordt verondersteld dat hieruit blijkt dat spieren die flink gebruikt of vermoeid zijn een stof kunnen produceren die de groei van tumoren tegengaat.
Spieren die regelmatig worden gebruikt zijn sterker en soepeler en kunnen een invasie door kankercellen die hun kans proberen te grijpen, afslaan.

James Ewing deed al in 1920 onderzoek naar kankerpatiënten. Hij deed een studie bij 86.000 patiënten, waarbij aan het licht kwam dat de sterftecijfers het hoogst waren bij hen die de minste lichaamsbeweging hadden.

Stress en spanningen vinden een uitweg door fysieke activiteit. Door met sport de zinnen te verzetten kunnen patiënten hun eigen genezingsproces beïnvloeden.

Lees meer op www.kankervoorbij.com.

Belangrijk: ga bij klachten altijd naar uw huisarts.