Kankervoorbij

woensdag, november 09, 2005

Symboliek van de lever

De lever ontvangt en zuivert het bloed; zij heeft een ontgiftende functie.
In het stofwisselingsproces worden voedingsstoffen hier omgezet in voor het lichaam bruikbare elementen.

Opname, verwerking, afbraak, zuivering en uitscheiding.

De lever vertegenwoordigt dan ook het voortdurende psychische veranderingsproces: het omzetten en verwerken tot groei, tot geestelijke evolutie, van nieuwe ervaringen en emoties.
De lever toont ons in hoeverre wij onze primitieve emoties, ook zwaardrukkende gevoelens, verwerken, uitzuiveren en als nieuwe bouwstenen hanteren om weer in harmonie en vreugde te kunnen leven.

De lever staat voor de kracht van een mens om zich meester te maken over het onbewuste, over zijn emoties, door juist te vertrouwen op die veranderingsprocessen. Actief bouwen aan een vredig bestaan.
De lever staat voor het geloof en het vertrouwen in ons zelf, voor onze verwerking van ervaringen. Tot inzicht komen leidt dan weer tot begrip en loslaten.
Symbool voor jezelf de kans geven te groeien naar vreugde, vrede en vrolijkheid. Je taken met plezier en liefde waarnemen. Het rustig achterlaten van zaken die in je leven beter niet meer aan bod kunnen komen, omdat ze je afremmen in je groei.

Bij aandoeningen van de lever worden krachten, emoties, productieve energie├źn onderdrukt. Er is sprake van diepe angsten, een gevoel van onvermogen, stilstand.
Er is geen vertrouwen in de eigen bron, waardoor bepaalde mensen en situaties worden vastgehouden. Hierdoor wordt een mens afgesneden van het diepste Zelf.
De angsten zijn een signaal dat een mens op een verkeerd spoor zit. Omdat emoties als woede, haat, wrok, worden vastgehouden, wordt het verleden niet verwerkt en is er sprake van verstikking.

In een dergelijke situatie is de weg om in actie te komen en te zoeken naar creatieve zelfontplooiing. Geniet van de natuur, van de zon, van het leven. Bezie alles veel lichter, en bouw actief aan een nieuw leven met vrolijke, optimistische activiteiten.
Een mens is niet machteloos. Door je meester over jezelf te maken groei je in zachtheid en vrede tot jezelf en kun je een nieuwe wending in je leven toestaan.

Wilt u meer informatie over veranderingsprocessen, dan kun u kijken op www.kankervoorbij.com.