Kankervoorbij

donderdag, november 24, 2005

Vet is de vijand!

‘Vet is de vijand’: dit is gedeeltelijk waar. We hebben een bepaalde hoeveelheid vetten nodig. Toch is het belangrijk er achter te komen of het lichaam wel het juiste percentage vet bevat.

Bij vrouwen is het zo dat borsten, naarmate ze ouder worden, van samenstelling veranderen.
Als we jong zijn bestaan ze voor 100 % uit borstweefsel, als we tussen de 30 en 40 zijn is de helft vet en de helft borstweefsel, en uiteindelijk bestaan de borsten geheel uit vet.
Als we ouder worden zorgt die combinatie van steeds meer vet, opeenhoping van oestrogeen en gif, afkomstig van omgevingsfactoren, op die plaatsen die voornamelijk uit vet bestaan en waar we irriterende stoffen niet kwijt kunnen raken, voor problemen.
Als je het vetgehalte van je lichaam reduceert tot het aanbevolen percentage zal een vrouw dat op heel wat manier tegen borstkanker beschermen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het immuunsysteem van het lichaam beter gaat functioneren naarmate het vetgehalte omlaag gaat. Bovendien tonen studies aan dat het oestrogeengehalte omlaag gaat als het lichaamsvet afneemt. Vrouwen die te zwaar zijn hebben een veel hoger oestrogeengehalte in hun lichaam en zijn vatbaarder voor borstkanker.

Hoe ouder we worden, hoe meer weefsel we verliezen, en hoe meer ons lichaam ‘vervet’.
Met de jaren zullen we dus steeds harder moeten gaan trainen en steeds meer vet uit ons dieet moeten weren om gezond te blijven.
Bij verschillende fitnesscentra kan men het lichaamsvetpercentage laten meten. Dit zou elk half jaar herhaald kunnen worden.

Toen Japanse vrouwen in Amerika anders gingen eten, en Amerikaans-Europese eetgewoonten aannamen, is het borstkankerpercentage onder hen met 58 % gestegen. Ze vervingen vis, rijst, sojabonen en zeewier door gebraden kip, ijs en gebak!
Mannen hebben veel minder lichaamsvet dan een vrouw, tussen de 12 en 21 procent voor een normale, gezonde man. Het vetpercentage bij vrouwen varieert tussen de 20 en 30 %.

Behalve bijzonder weinig vet eten is aangetoond dat meer vezels eten erg heilzaam kan zijn. Het lichaam raakt er oestrogeen door kwijt. Vezels helpen ook de spijsvertering te bevorderen door het vetgehalte dat door het lichaam wordt geabsorbeerd laag te houden.

Kijk voor meer informatie op www.kankervoorbij.com.