Kankervoorbij

zaterdag, oktober 29, 2005

(Bij)werking van oestrogeen

Vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gekregen, krijgen vaak het advies om te stoppen met de pil. Ook wordt hen door de doktoren afgeraden om in verband met overgangsklachten hormoonpreparaten in te nemen.

Er is in de biomedische bibliotheken veel literatuur te vinden die aangeeft dat oestrogeen bij zou kunnen dragen aan het krijgen van borstkanker.

- Bij vrouwen van wie de eierstokken - die oestrogeen produceren- voor de leeftijd van 35 jaar verwijderd zijn, komt praktisch geen borstkanker voor.
- Qua samenstelling lijkt oestrogeen op een kankerverwekkende stof
- Zware vrouwen beschikken over hogere hoeveelheden oestrogeen en hebben vaker borstkanker
- Volgens Engelse studies krijgen jonge vrouwen die de pil (waar oestrogeen in zit) gebruikt hebben , vier keer zo vaak borstkanker
- Hormoontherapie kan tot vijfduizend nieuwe sterfgevallen per jaar tengevolge hebben, waardoor het risico op sterfte aan borstkanker met minsten 30 % verhoogd wordt
- Sommige borsttumoren zijn voor hun groei afhankelijk van oestrogeen. Toch gaan artsen door met oestrogenen voor te schrijven met als excuus dat het om lage doseringen gaat.
- Minsten tien miljoen vrouwen ter wereld nemen hormoontabletten tegen overgangsklachten, zonder zich ervan bewust te zijn dat ze hun risico op borstkanker vergroten.

Het is belangrijk dat vrouwen over deze informatie beschikken en dat we onze dokters erop aanspreken als deze boodschap nog niet tot hem of haar is doorgedrongen.

Meer informatie op www.kankervoorbij.com

Belangrijk: Ga bij klachten altijd naar uw huisarts